Akupunktio tutuksi -viikko 2017

Suomessa vietetään syyskuussa Akupunktio tutuksi -viikkoa (Nordic Acupuncture Awareness Week). Teemaviikon tarkoituksena on tehdä akupunktiota ja kiinalaista lääketiedettä tunnetuksi ja näkyväksi sekä kertoa mihin kaikkeen pienistä neuloista hoitotyössä on. Suomen lisäksi viikkoa vietetään myös Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa. Britanniassa Acupuncture Awareness -viikkoa vietetään keväisin.

Viikon aikana eli 18.-24. syyskuuta eri puolella Suomea järjestetään akupunktioaiheista ohjelmaa, jossa ihmisillä on mahdollisuus tutustua työhömme. Akupunkturistit järjestävät muun muassa Avointen ovien päiviä, he tekevät näytehoitoja ja pitävät luentoja paikkakunnillaan. Kampanja näkyy myös facebookissa, jonne keräämme ajantasaista tietoa viikon tapahtumista.

Ei pelkkää kivunhoitoa

Jotkut ovat saaneet akupunktiota fysioterapiassa tai synnytyksen yhteydessä. Mutta monikaan ei tiedä, että neulahoito, jota useimmat terveydenhuollon ammattihenkilöt antavat, on hyvin yksinkertaistettu versio akupunktiosta, ja siinä stimuloidaan pääasiassa niin sanottuja triggerpisteitä.
Suomessa, kuten muuallakin Euroopassa ja maailmassa, on kiinalaisen lääketieteen (Traditional Chinese Medicine, TCM) akupunkturisteja, jotka pystyvät hoitamaan paljon moninaisempia vaivoja ja sairauksia. Kiinalainen lääketiede on laaja yleislääketiede ja koulutettujen akupunkturistien tavallisesti hoitamia vaivoja ovat muun muassa allergiat, migreeni, ruoansulatushäiriöt, uniongelmat, hedelmättömyys, kuukautisvaivat sekä levottomuus ja masennus. Akupunktiota voidaan käyttää myös tukihoitona länsimaisen lääketieteen hoidon rinnalla. Akupunktiolla voidaan esimerkiksi helpottaa säde- tai sytostaattihoidon vaikutuksia.
Alalla tehdään paljon kansainvälistä yhteistyötä. FinnAcu ry esimerkiksi on eurooppalaisen kattojärjestön ETCMA:n jäsen. Akupunktiota ja kiinalaista lääketiedettä opetetaan yliopistotasoisesti Kiinan lisäksi muun muassa Yhdysvalloissa, Australiassa, Saksassa, Ranskassa ja Britanniassa. Esimerkiksi Saksan Rothenburgissa järjestetään vuosittain kiinalaisen lääketieteen ammattilaisten kongressi TCM Rothenburg. Toukokuussa jo 46:tta kertaa järjestettävään konfressiin osallistui peräti 1 400 alan ammattilaista 47 eri maasta. Suomalaisosallistujia oli tällä kertaa kuusi.

Koulutustaso

Alamme ammattijärjestö vaatii ammattilaisiltaan vähintään 3-4 vuotta kestävän kiinalaisen lääketieteen peruskoulutuksen, kliinistä harjoittelua sekä perustiedot länsimaisesta lääketieteestä. Neulahoitoja antavilla lääkärillä/fysioterapeutilla/kätilöllä sen sijaan on akupunktiosta takanaan yleensä vain muutaman viikon kurssi.
Kiinalaista lääketiedettä ammatikseen harjoittavat terapeutit jatkokouluttavat itseään säännöllisesti sekä kotimaisilla että kansainvälisillä kursseilla.

Rentoutusta

Aidot akupunktioneulat ovat hyvin ohuita ja pisto on ammattilaisen laittamana lähes kivuton. Joskus neuloja täytyy hiukan manipuloida ja silloin voi tulla vähän tuntemusta. Säännöllisesti akupunktiossa käyviltä ihmisiltä kuulet kyllä, ettei neuloja tarvitse pelätä. Kun ne on laitettu paikoilleen ja ne tekevät tehtäväänsä, ne tasapainottavat kehon energioita ja hoidettavan valtaa yleensä hyvänolontunne ja syvä rentous. Monet potilaat jopa nukahtavat hoidossa.

Hierontaa ja liikuntaa

Kiinalainen lääketiede on paljon muutakin kuin neuloja. Työkalupakissamme on myös muita hoitomenetelmiä akupunktiopisteiden ja energiakanavien käsittelyyn. Voimme tehdä miellyttävää kuivakuppausta, jolla edistetään kehon aineenvaihduntaa sekä lymfakiertoa. Teemme myös tilanteen mukaan erilaisia lämpöhoitoja, painelu- ja hierontahoitoja sekä annamme ravitsemus- ja elämäntapaneuvontaa.

Lisätietoja ja haastatteluja:

SKILL ry:n (Suomen kiinalaisen lääketieteen liitto) puheenjohtaja Gunilla Back-Wikholm, pj@skill.fi, puh. 040 586 7276.
FinnAcu ry:n (Suomen perinteisen kiinalaisen lääketieteen yhdistys) puheenjohtaja Maria Jeskanen, maria.jeskanen@gmail.com, puh. 050 589 8393.

www.skill.fi      www.finnacu.fi      www.kay.fi      www.baihui.fi

Facebook-sivusto: Akupunktio tutuksi viikko